Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Οδ. Βουδούρης: Η θεσμική Ευρώπη έχει πάρει διαζύγιο με την Ευρώπη των πολιτών

Οδυσσέας Βουδούρης, επικεφαλής της κίνησης Κοινωνία Πρώτα
Στην Αγγελική Σπανού
Ο Οδυσσέας Βουδούρης στηρίζει Τσίπρα, αλλά δεν εμπιστεύεται τους δανειστές. Δηλώνει παρών στον πολιτικό αγώνα, όχι ως επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ως ιατρός και ενεργός πολίτης.
Έτσι είχατε φανταστεί την «πρώτη φορά Αριστερά» όταν αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κανείς δεν το είχε φανταστεί. Ούτε καν οι αντίπαλοί μας.
Υπάρχει διέξοδος τώρα; Με την εκκρεμότητα του ασφαλιστικού, τις πιέσεις των πιστωτών, την ύφεση και την υπερφορολόγηση…
Οι δανειστές επέβαλαν πραξικοπηματικά μια συμφωνία για να ακυρώσουν τις αλλαγές που θα έφερνε μια αριστερή κυβέρνηση. Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ερμηνείες. Η μία είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλέον την πολιτική των δανειστών. Η άλλη είναι ότι πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό, όπου η κυβέρνηση ενσωματώνει μέτρα, που της έχουν επιβληθεί, μέσα σε μια συνολική πολιτική που κρατά τον κοινωνικό χαρακτήρα της. Η πρώτη περίπτωση είναι για μένα αδιέξοδη. Η δεύτερη σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική, έστω με σημαντική καθυστέρηση. Αυτή η δεύτερη εκδοχή είναι δύσκολη για μας, αλλά σήμερα είναι η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα.
Οι δανειστές, δηλαδή τελικά η Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε, γιατί επιδιώκουν αυτή την ακύρωση;
Όταν μιλάμε για Ευρώπη, πρέπει πλέον να διευκρινίζουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Η θεσμική Ευρώπη, δηλαδή η Κομισιόν, η ΕΚΤ, τα Eurogroup κ.λπ., έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματική Ευρώπη, την Ευρώπη των πολιτών. Η θεσμική Ευρώπη έχει περιέλθει στην επικυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποιούν το ευγενές όραμα του ευρωπαϊσμού για να επιβάλουν το δόγμα τους, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και διαφάνειας. Πολλοί πολίτες αντιδρούν με την αποχή, σκεπτόμενοι «γιατί να ψηφίσω, εφόσον οι αποφάσεις δεν παίρνονται από αυτούς που ψήφισα, αλλά από διορισμένους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες;». Άλλοι στρέφονται προς κόμματα που απορρίπτουν ξεκάθαρα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό εξηγεί και τη νίκη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
Ναι, αλλά οι δανειστές μας έχουν κι αυτοί δεσμευτεί απέναντι στην κυβέρνησή μας. Δεν είναι αναγκασμένοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, π.χ. για το χρέος;
Καμία συμφωνία δεν είναι χαραγμένη στο μάρμαρο. Σίγουρα σε διαπροσωπικό επίπεδο ισχύει η καλή πίστη. Σε διακρατικό επίπεδο, όμως, ισχύει ο νόμος του συσχετισμού των δυνάμεων. Έχω πολλές ανησυχίες για το τι θα γίνει για το χρέος. Αν δεν έχουμε γραμμή αντίστασης, οι απαιτήσεις τους θα μεγαλώνουν συνεχώς. Δείτε το θράσος του Κοστέλο, που θέλει να έχει λόγο για κάθε τροπολογία, ακόμα και αν δεν αφορά θέματα του μνημονίου. Δείτε την απαίτηση να ελέγχει τα σύνορά μας η Frontex.
Έχει η Ελλάδα όμως τη δυνατότητα να θέσει κόκκινες γραμμές;
Όποιος πιστεύει πως δεν έχει, πρέπει να βρει το θάρρος της άποψής του και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε άλλη λύση από την υποτέλεια.
Εντάξει, αλλά εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε κόκκινες γραμμές όταν είμαστε στη δεινή κατάσταση όπου βρισκόμαστε;
Η κατάσταση είναι όντως δραματική, αλλά δεν συντρέχουν λόγοι απελπισίας. Σήμερα η Ελλάδα έχει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και αναγκάζεται να δανειστεί μόνο για να εξοφλεί τους δανειστές. Μην φανταστείτε όμως ότι π.χ. η Γερμανία είναι θωρακισμένη. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, έχει «μαύρη τρύπα» από τοξικά προϊόντα περίπου 35 τρισ. ευρώ, δηλαδή 100 φορές το ελληνικό χρέος! Οι οικονομολόγοι τη χαρακτηρίζουν ως βραδυφλεγή βόμβα. Στη λίστα των σκανδάλων, όπου εμπλέκεται, καταγράφεται χειραγώγηση επιτοκίων, δημιουργία «τοξικών» χρηματοπιστωτικών παραγώγων, συμβολή στη «φούσκα» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων κ.λπ. Δικαιολογημένα η Γερμανία τρέμει ένα ντόμινο κατάρρευσης των τραπεζών.
Εννοείτε πως είναι κι αυτοί ευάλωτοι. Αλλά τότε πώς μας υπέταξαν;
Ο εκβιασμός των δανειστών έπιασε διότι μας ενέπαιξαν. Μας άφησαν να πιστέψουμε ότι θα βρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός», για να αδειάσουμε τα ταμεία μας, ενώ αυτοί ετοίμαζαν ένα «σχέδιο Β». Και την ύστατη στιγμή μας είπαν κυνικά: Game over.
Και τι μπορούμε να κάνουμε κατά την άποψή σας, έχοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα;
Όποιος δεν έχει κόκκινες γραμμές δεν ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Και οι κόκκινες γραμμές υποστηρίζονται μόνο με την προετοιμασία εναλλακτικής λύσης. Έχω πει πολλές φορές ότι όταν ασφαλίζεις το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι θέλεις να καεί. Αντιθέτως, αποτρέπεις ενδεχόμενους εκβιασμούς. Η ύπαρξη ενός σχεδίου Β είναι τελικά εγγύηση για την επιτυχία του σχεδίου Α.
Το σχέδιο Β, για το οποίο μιλάτε, είναι το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα;
Το σχέδιο Β είναι πρόληψη απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή προβάλλει η άλλη πλευρά. Πρέπει να μπορείς να πεις σε μια τέτοια στιγμή: αν υλοποιήσετε την απειλή σας, το κακό θα είναι περιορισμένο για μας, διότι έχουμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό και συνεπώς τσάμπα κακό στον εαυτό σας θα κάνετε. Πρόσφατα μας απείλησαν με έξοδο από το Σένγκεν. Αύριο ο Θεός ξέρει με τι θα μας απειλήσουν. Αν υποκύψεις μία φορά σε απειλή, δίνεις το δικαίωμα στον άλλο να σε απειλήσει ξανά.
Δεν φοβάστε όμως ότι, παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες μιας σύγκρουσης θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα;
Δεν είμαι αφελής, ούτε μαξιμαλιστής. Προφανώς δεν πρέπει να επιδιώξουμε εμείς τη σύγκρουση. Και γι’ αυτό θεωρώ πως είναι βάσιμοι οι ελιγμοί που κάνει ο πρωθυπουργός. Αν όμως τη σύγκρουση την επιδιώκουν οι δανειστές μας, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε να την ελαχιστοποιήσουμε και κυρίως να επιλέξουμε εμείς προσεκτικά πότε και πώς θα γίνει.
Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση της Αριστεράς να έχει φέρει τα πάνω κάτω για το κοινωνικό κράτος, ξεκινώντας από το σύστημα υγείας. Συμβαίνει αυτό;
Μέχρι σήμερα δεν το βλέπω ξεκάθαρα. Η καθαίρεση συλλήβδην των διοικητών νοσοκομείου μού θύμισε αυτό που είχε κάνει η ΝΔ το 2004, όταν ήμουν πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Δεν με πείθει…
Η Κοινωνία Πρώτα είχε κάνει, τον Οκτώβριο του 2014, είκοσι προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες σε μια ημερίδα όπου μετείχαν όλοι οι ιατρικοί και υγειονομικοί φορείς, παρουσία και του νυν υπουργού Υγείας. Μεταξύ άλλων: κατάρτιση Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Υγείας, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ στη βάση των 13 περιφερειών, αναβάθμιση του ΚΕΣΥ με αρμοδιότητα την επιλογή και αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού, θέσπιση θητείας στις ιατρικές διευθυντικές θέσεις του ΕΣΥ, ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, εθνικό πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τις απομονωμένες περιοχές, άμεση πρόσβαση στην ειδικότητα μετά το πτυχίο, αγωγή υγείας από το δημοτικό κ.ά. Προτάσεις που αλλάζουν με ελάχιστο κόστος ή και με εξοικονόμηση πόρων το θλιβερό τοπίο της υγείας.
Σχετικά με την Κοινωνία Πρώτα, ποιες είναι οι προοπτικές σας;
Η Κοινωνία Πρώτα στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούμε ότι η προοπτική ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Το 2013 είχε υπάρξει ένα συνέδριο ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είχα γράψει τότε στην «Αυγή» θετικά σχόλια, αλλά και δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι πως ο όρος «ριζοσπαστική Αριστερά» είναι πλεονασμός. Διότι κατ’ εμέ η Αριστερά είναι εξ ορισμού ριζοσπαστική. Και, δεύτερον, ότι η διατήρηση του όρου «συνασπισμός» υποδηλώνει πως τύποις οι συνιστώσες ενσωματώνονται σε ενιαίο κόμμα. Είχαμε πρόσφατα μια συνάντηση με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας είπε την πρόθεση του κόμματος να υπάρξει διεύρυνση σε επίπεδο ατόμων και όχι ομάδων και μηχανισμών. Συμφωνώ. Και αυτό αφορά ειδικά τον πρώην μεγάλο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να απευθυνθούμε στον κόσμο αυτού του χώρου και όχι στις ψηφίδες των κομματικών μηχανισμών που έχουν απομείνει από τη διάλυσή του.
Έκανε εντύπωση σε αρκετούς το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας απέκλεισε από εκλόγιμη θέση στις τελευταίες εκλογές, ενώ βάσει της επιλογής των ψηφοφόρων θα έπρεπε να είστε στις πρώτες θέσεις της Β΄ Αθήνας.
Κι εμένα μου έκανε εντύπωση.
Δεν αντιδράσατε;
Στη μέση της μάχης δεν θα έβαζα ποτέ δημοσίως θέματα που μπορούν να δώσουν λαβή στους αντιπάλους. Μετά τις εκλογές το συζητήσαμε με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, ο οποίος παραδέχτηκε… ας πούμε την αστοχία. Εκκρεμεί μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για μένα το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές συμμαχίες.
Από τις εκλογές και μετά φαίνεται να έχετε αποτραβηχτεί από την πολιτική. Πώς και δεν σας είδαμε σε κάποια διορισμένη θέση;
Η Κοινωνία Πρώτα είναι πάντα ενεργή και προσωπικά βρίσκομαι πάντα στο Συντονιστικό της. Επίσης είμαι διαθέσιμος να στηρίξω το έργο της νέας κυβέρνησης από οποιαδήποτε άμισθη θέση σχετίζεται με τις ειδικές γνώσεις μου.
Γιατί μόνο άμισθη θέση;
Είμαι μάχιμος χειρουργός και εργάζομαι πάντα ως ιατρός. Επιδιώκω να είμαι ενεργός πολίτης, αλλά δεν επιθυμώ να γίνω επαγγελματίας πολιτικός.

Tags

Δεν υπάρχουν σχόλια: