Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

“Χοντρό δούλεμα” Ρωσίας σε Τουρκία: Η Μόσχα θέτει όρους που η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί

Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ. Φωτογραφία HurriyetΟ Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ. Φωτογραφία Hurriyet
Η Ρωσία θέτει τρεις όρους στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεών τους οι οποίες διαταράχθηκαν μετά την κατάρριψη του Su-24 στην Συρία.
Οι όροι όμως είναι απίθανο να γίνουν δεκτοί και η Μόσχα το γνωρίζει. Για αυτό άλλωστε και τίθενται, εν γνώσει ότι αποκλείεται να γίνουν αποδεκτοί, αφού η αποδοχή τους θα σημαίνει συντριβή του τουρκικού γοήτρου και εν μέρει κατάλυση της τουρκικής κυριαρχίας.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ πρώτος όρος είναι η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών. Επίσης η Ρωσία απαιτεί να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του συμβάντος και τρίτον η Τουρκία να αποζημιώσει τη Ρωσία για την απώλεια.
«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ. «Αν και η Τουρκία λέει ότι θέλει τον διάλογο προχωρά σε δηλώσεις που δεν συνάδουν με μια διαδικασία διαλόγου», είπε.
Ο Καρλόφ έθεσε και το θέμα του δολοφόνου του Ρώσου πιλότου, του Τούρκου Αλπασλάν Τσελίκ. «Ο Τσελίκ είναι αυτός που πυροβόλησε τον πιλότο μας. Το έκανε μάλιστα μπροστά στην κάμερα και έκανε και δηλώσεις και έδειξε και το αλεξίπτωτο του πιλότου», είπε ο Καρλόφ και πρόσθεσε πως ο πατέρας του Τσελίκ ήταν δήμαρχος σε τουρκική πόλη.
Ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε επίσης ότι κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης «ίσως τυχαία, είχαν στείλει συνεργεία στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο μας, με επαγγελματικό εξοπλισμό και κινηματογράφησαν την ομάδα των ενόπλων που πυροβολούσαν τον πιλότο μας», είπε.
«Είναι εύκολο να αποκαλυφθεί ο επικεφαλής των ληστών που έκανε τη δήλωση για τον πιλότο μας, ο οποίος είναι Τούρκος και όχι Σύρος», κατέληξε.
Η κίνηση αυτή του Ρώσου πρέσβη, προφανώς εν γνώσει της ρωσικής ηγεσίας, έχει διττό σκοπό. Ο πρώτος είναι καθαρά επικοινωνιακός και θέλει να παρουσιάσει τη Μόσχα πιο διαλλακτική, στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο δεύτερος είναι καθαρά πρακτικός και έχει στόχο ακριβώς να μη δεχτούν οι Τούρκοι τους όρους και να εκτεθεί έτσι η Άγκυρα, δίνοντας στη Μόσχα μια άριστη δικαιολογία να συνεχίσει να της ασκεί πίεση.
http://www.hurriyetdailynews.com/russia-sets-three-conditions-to-overcome-jet-crisis-says-envoy-.aspx?pageID=238&nID=92497&NewsCatID=353

Δεν υπάρχουν σχόλια: