Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΣΤΟ ΕΔΩΛEIΟ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟΣ: Για απόπειρα απιστίας παραπέμπεται η πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατ. Σαββαΐδου

Η εισαγγελέας Εφετών, Μαρία Γκανέ, κρίνει ότι η K. Σαββαΐδου πρέπει να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση εντολής επανεξέτασης φορολογικού προστίμου 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών
Εισήγηση για παραπομπή της πρώην γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, για την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, υπέβαλε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Εφετών, Μαρία Γκανέ.
Η εισαγγελική λειτουργός κρίνει ότι η κ. Σαββαΐδου πρέπει να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση εντολής επανεξέτασης φορολογικού προστίμου 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία (σ.σ.: την Gennet ΑΕ), παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η επίμαχη απόφαση της κατηγορουμένης φέρεται να «πάγωσε» επ' αόριστον το επιβληθέν πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά από αυτήν ο επανέλεγχος βρίσκεται σε εκκρεμότητα (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).
Δικογραφία για την υπόθεση της εν λόγω απόφασης σχηματίστηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, Γ. Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, μετά από διαδυκτιακό δημοσίευμα τον Αύγουστο του 2015, το οποίο αναφερόταν σε εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου στο θέμα του προστίμου, το οποίο ουσιαστικά με την εντολή της για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό. Στο δημοσίευμα αναφερόταν, επίσης, πως για τη συγκεκριμένη εταιρεία εκκρεμεί δικογραφία, που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.
Η υπόθεση της κ. Σαββαΐδου θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο με βούλευμά του θα αποφανθεί εάν θα την παραπέμψει ή όχι σε δίκη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η κυβερνητική απόφαση για παύση της Σαββαΐδου

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αποπομπή της Κ. Σαββαΐδου τον Οκτώβριο του 2015, μετά τη δίωξή της σε βαθμό πλημμελήματος σε σχέση με την καθυστέρηση είσπραξη φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων. «Σε τέτοιες εποχές δύσκολες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής», είχε δηλώσει η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Μια ημέρα μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η κα Σαββαΐδου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σχετικά με απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ό,τι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η επίμαχη απόφαση της κατηγορουμένης φέρεται να «πάγωσε» επ' αόριστον το επιβληθέν πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά από αυτήν ο επανέλεγχος βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (4/11/15), επιβαρυντικό για την Κ. Σαββαΐδου είναι το βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, καθώς παρενέβη – ως μη όφειλε – σε απόφαση της Δικαιοσύνης ζητώντας επανέλεγχο προστίμου 78 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δίκη των τεσσάρων κατηγορούμενων στελεχών της εταιρίας Gennet ΑΕ, οι οποίοι παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσοσμη υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στην οποία εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες, χρεοκοπημένες τράπεζες, πολιτικοί, πλήθος εφοριακών και οι δύο τελευταίοι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Εσόδων και της οποίας η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για το δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες», τόνιζε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, στις 6 Νοεμβρίου 2015, λίγες ημέρες μετά την αποπομπή της. 
Αξίζει να σημειωθεί για την επαγγελματική σταδιοδρομία της Κ. Σαββαΐδου, ότι μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, υπήρξε ανώτατο στέλεχος της διεθνούς ελεγκτικής και συμβουλευτικής εταιρίας PriceWaterhouseCoopers (PwC) με ειδίκευση στα φορολογικά ζητήματα. Η εν λόγω εταιρία πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έμεινε γνωστό ως LuxLeaks και αφορά μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.
Επίσης, το όνομά της είχε ακουστεί και στην περίπτωση «διαρροής» υπηρεσιακών email που γνωρίζει η Ν.Δ. αλλά όχι και ο αρμόδιος αν. υπουργός Οικονομικών (διαβάστε αναλυτικά όσα είχε τονίσει ο τότε αν. υπουργός. Τρ. Αλεξιάδης). 

ΠΗΓΗ: https://left.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια: